Tuesday, December 21, 2010

My design for Malaysia Youth Community

hak milik terpelihara @shazlishahuddin

Monday, December 20, 2010

hunger for Creative Inspiration...

aku dibesarkan dengan filem dan lagu2 beliau, he is my big inspiration now and forward..... icon yang tiada ganti... my vision and mission in creative multimedia will be based on P.Ramlee spirit and love to "ART"..... biar orang membenci diriku atau mencaci berpisah dengan minat ku tidak sama sekali....... biar hidup berpendirian dan ada jiwa....











Friday, December 17, 2010

i luv this article by SAIFUL NANG

this article were cut and paste version from saiful nang fotopages, an article just to inspire me and my student..... everything must be based on "MINAT", so enjoy it

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kenapa Wedding Photography?

Awal2 dulu ada pernah sorang professional pernah cakap kat saya yang Wedding Photography tak boleh pergi jauh. Dan yang cakap ni pun pernah buat wedding dan tak pergi jauh mana dan sekarang banyak buat commercial & corporate shooting. Kira dia ni pangkat che'gu lah pada saya.
Dia pernah nasihat

"Buat wedding dulu, kemudian...establish contact then baru boleh buat job2 commercial".

Tapi sebagai seorang yang baru setahun jagung dan masa tu baru sangat lagi pegang camera, saya pun jawab balik...

"Saya suka Wedding Photography, saya akan buat wedding sampai bila2...walaupun wedding photography tak boleh pegi mana2 pun".

Dah 3 tahun dah dah pun dan saya masih buat wedding photography yang dikatakan tak boleh pergi jauh. Dan dah jauh pun saya berjalan. Dulu bila cerita tentang wedding fotografi, tak pernah sangka ada client yang sanggup akan bayar photographer hingga ribuan ringgit. Dulu masa saya mula2 dulu, paling kuat pun RM500. Tapi dari masa ke masa "Cinta" terhadap subjek "Wedding" ni makin mendalam. Saya tak buat kerana duit semata2...yang datang dulu ialah saya buat wedding kerana saya suka buat wedding. Itulah yang saya ulang2 pada photographer2 saya..."PASSION". Memang tak dinafikan duit itu penting, kalau orang tak bayar apa yang kita passionkan tu, daripada PASSION boleh jadi TENSION. Duit tu untuk maintain kita untuk masih berada dalam passion yang kita buat.

Boleh lah kalau saya katakan, ramai juga orang buat WEDDING kerana PASSION. Kebanyakan yang buat kerana untuk cari extra income hujung minggu. Antara tanda2 orang yang kurang passion ni bila dia tak ada mencuba untuk menjadi yang terbaik. Apa yang dia bikin hanyalah mengamalkan template2 yang mereka dah selesa. Event belum habis dah tengok2 jam tak sabar nak balik walaupun shot2 masih belum cukup. Buat album pun asal boleh / asal ada. Banyak penyakit kalau orang tak ada passion ni jadi photographer wedding. Kerana kerja ni MEMANG MEMENATKAN. Dalam setiap wedding, saya akan minum tak kurang 5 gelas air (air kenduri lah). Memang memenatkan dan hanya orang2 yang passion jer boleh tahan.

Kenapa saya tak shoot commercial / corporate / industrial??

Ada, saya ada shoot semua tu. Cuma jarang2 saya share kan kat dalam website / fotoblog ni. Klau ada pun sekeping dua jer lah. We did shoot dari kecik2 company sehingga lah big giant like TM & Petronas. As long as subject yg diberi itu ada related dengan passion saya, saya akan terima. Human subject ni memang interest saya. Orang belajar fotografi untuk ambik gambar wedding, saya belajar pasal human psychology pulak (tadek lah detail, sikit2 jer baca kat internet). Jadi subject kita ialah human. Antara human subject yg boleh di commercialkan ialah Wedding & juga event2, commercial2, corporate dan dokumentari2 yang ada manusia as primary or secondary subject.

Melihat kepada lifestyles dan beberapa perkara yang kita miliki dan beberapa perkara yang kita sumbangkan, orang bertanya...

"Awak selain shoot wedding, ada company lain ke? atau ada shoot lain?"

Saya jawab begini "Saya buat wedding, 95% revenue syarikat adalah dari wedding photography"

Orang tu : (Pengsan)

Memang sukar nak percaya, apa yang kita buat yang kita dasari dengan MINAT sebenarnya sangat besar momentumnya kepada kita dalam kerjaya. Saya bersyukur tak letakkan duit itu sebagai arahtuju dalam apa yang saya nak buat (Of course, wedding photography bukan boleh kaya pun masa saya mula2 buat dulu). Sebaliknya, saya letakkan MINAT itu dihadapan. Saya buat kerana saya MINAT, saya berkorban masa kerana saya MINAT dan darimana datang duitnya? Jangan risau semua...."Bila kita buat sesuatu dengan didasari MINAT, confirm duit akan datang berlumba2 carik kita..." Tak perlu risau.

Kalau nak cerita status dalam masyarakat, confirm wedding photographer tak ada dalam senarai kerjaya. Kalau tak percaya cuba tanya anak2 kita yang baru masuk standard 1 or 2. Tanya dia...apa cita-cita bila besar nanti. Kalau anda seorang cikgu, tanya lah semua murid2 anda tentang cita-cita mereka....saya pasti, hingga sekarang ramai yang akan menjawap Doktor, Lawyer, Polis, Bomba, Jurutera, Tentera tapi...saya yakin, takde yang akan jawap..."Saya nak jadi Wedding Photographer". Sekarang ni, saya yakin...pekerjaan sebagai Wedding Photographer bukan lagi sebuah kerjaya picisan dan murahan. Ia adalah kerjaya professional.

Sebab itu, hingga sekarang, bila saya datang ke majlis2 dan orang bertanya..."What are u doing for living?".

I'll answer...

"I'm a WEDDING PHOTOGRAPHER"
(with a smile & pride)

Thursday, December 16, 2010

PROFILE day!!!


dah lama agak nyer gua setup bisnes photoshop editing nih....cuma tak lengkap rasanyer kalau gua tak bagi profile kepada customer nampak tak professional nyer, so dengan rasa malas bercampur rajin...gua pun me mula kan laaa first step gua kearah memprofile diri gua sebagai tenaga pengajar photoshop dan photographer.....

Wednesday, December 15, 2010

Syarah dan Qayim

Percutian di Taman Eco Park Ipoh, dan berkeadaan belum mandi pagi

Jehan and JJ wedding: KLANG 2010 (Volume I)

















Sepupu wife aku yang tercinta getting married last week, so i take this chance untuk menyelit bersama photographer diorang semasa sesi outdoor photography.....so quality gambar tak berapa best, maklum laaaa menyelit dekat aktiviti orang, so snap ape yang dapat jeklaaa....anyway enjoy it, and congratulation to Jehan and JJ

*ps: Kalau berminat untuk mendapatkan khidmat saya sebagai outdoor wedding photographer, sila call 014-2525309

Street Photo: Loken, Ipoh










"Moh kite ker loken!!!" begitulaaa kedengan suara dari Abi Hurairah dalam sekuel kampung pisang..... so sedikit sajian dan pandangan suasana loken ipoh, yang memang pada pandangan gua sangat unik dan 1 malaysia.....teringat aku apek penjual mop lantai,"haaa mali mali tengok ini mop senang saja, cuci disini, cuci disana, semua sampah sudah hilang....melekat disini, bukan disana".....paling teruja gua jumpa senaskah majalah, di mana cover artis utamanya adalah P.Ramlee dan Sarimah, serius best...gua tade duit jek beb nak beli

Monday, December 13, 2010

EDISI SYARAH volume 2




Syarah edisi kegemilangan Studio Jalan Ampas.......

EDISI SYARAH volume 1



selalu dan selamanya, it always about my beloved daughter.....the journey of life transition

Wednesday, December 1, 2010

"Manipulating Day"

it should be "fire is a curse"....not fire is curse, just a small mistake....chill out ;)

Tuesday, November 23, 2010

Graphic + Motion = Perghh Creative



This is my new plan for IMM2312 DIGITAL ANIMATION (KPTM KCI), selamat laaa korang heavy graphic combine with 2D animation...and i prefer drawing and cut-out

Monday, November 22, 2010

"Pengsan"

Hopefully jadi kenyataan, sebuah cerita hasil nukilan aku (even aku belum ada masa menulis lagi).....tak kisahlaaa, yang penting structure dah ader dalam kepala otak aku, cerita nih dihasilkan berdasarkan pemerhatian aku terhadap hubungan social antara manusia di Malaysia... and setiap kisah adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri...walau pun cerita nih belum wujud lagi, yg pelik aku sendiri pun dah gelak sendiri bila aku mula dapat idea2 bodo untuk diselitkan dalam cerita nih.... sedikit synopsis, berkisarkan tentang 4 budak indie yg berasal dari Bota Kanan, Perak yang perjalanan melalui jalan lama untuk ke stadium bukit jalil bagi menyaksikan perlawan bola sepak diantara pasukan Perak dan Kelantan.....

Sunday, November 14, 2010

Black n White with nikkor 50mm lense....



cuba mengendalikan nikkor 50mm lense aku, tapi gagal menghasilkan bokeh yg baik dengan f1.8...tape first try for new lense...

inspirasi seni: My beloved Syarah Khadijah


Thursday, November 11, 2010

KPTM CONVOCATION 2010: Siri 1





KPTM CONVOCATION DAY 2010, PICC PUTRAJAYA......

"graduation doesn't mean you own the world or everythings has been done, but it was starting a point for the great sail to a blue sea far far far away from the safe harbour"
- En.Shazli Shahuddin

Monday, November 8, 2010

ISO: JALI PUTIH menentang ANJANG MERAH


actually aku memang suka combination putih dan merah, kaler kontra yg boleh mengharmonikan suasana, actually it was more similar to indonesia national color....design di atas dihasilkan adalah untuk ISO publishing di kolej aku

Tuesday, November 2, 2010

TRIBUTE to PAPAGO azril!!!

akibat terlalu kagum dengan PAPAGO kepunyaan AZRIL, so gua potretkan saat2 menatang nih berfungsi

Good Framing and Angle - worth to see and learn the view

Kashmir - A Skier's Journey: Ep1 from Jordan Manley Photography on Vimeo.

It's rainy day

Suasana musim hujan di MALAYSIA, banyak kawasan kini dilanda banjir, terutamanya kawasan utara.... anyway aku sempat snap titisan hujan dari dalam BAS KPTM IPOH, masa on the way the KLIUC bangi untuk menghadiri seminar atau forum berkaitan "Masa Depan Fotografi"... penceramah terdiri dari BAZURI, EN MAT MMU, PROF dari UITM SHAH ALAM

MPM Presentation day




MPM presentation day for semester 4 students, just playing around with my new 50mm NIKKOR.....lens nih agak susah nak handle untuk beginner macam aku, or mungkin sebab tade auto focus...tape aku akan berusaha menguasai nyer. So dalam dalam gambar nih aku cuba mengabungkan gambar supaya bersesuaian dengan matlamat aku sebagai multimedia photographer dan bukan photographer asli....." aku bukan photographer tapi hanyalah photomanipulator