Thursday, December 29, 2011

Kerinduan pada PHOTOGRAPHY

dah lama rasa nya aku tak upload kerja PHOTOGRAPHY aku.... so nih gambar tikar yg aku ambil masa wedding sepupu wife aku, secara silhouette ... and aku convert kepada ABSOLUTE ART..

Thursday, December 22, 2011

Masih dalam mood sketchup...

This is the result after 4 days of my devotion to GOOGLE SKETCHUP.... im trying to use lathing technique and intersection technique..... 

This is also the result or 4 days of my research on GOOGLE sketchup software....... this more on composition and measuring techniques...... 

Tuesday, December 20, 2011

Google Sketchup learning day


tak sangka pertemuan aku dengan sebuah buku berjudul "Mudahnya Google Sketchup" terbitan PTS yang aku beli dengan harga RM15 ringgit semasa jual buku di Taiping mengakibatkan aku jatuh cinta dengan software nih, aku pernah guna MAYA, tapi aku tak rasa se-seronok sketchup, maybe aku nih peminat vector graphic, so apa aja yang bleh memberikan aku feel vector graphic akan menyebabkan aku mudah jatuh cinta....buku "Mudahnya Google Sketchup" ditulis oleh Hazlam Anuar, kalau berminat bleh tengok hasil kerja dia dekat sini www.alamdesign.com.... so skang aku nak tunjukkan hasil kerja aku selama 3 hari aku dok godek software nih....... lupe plak nak kasi tau, software nih bleh download percuma dekat sini http://sketchup.google.com/

after import ke JPEG

masa tengah design in Sketchup mode menggunakan Windows


disiapkan dalam masa stau jam semasa aku kursus di USM Penang, sebab aku bosan dengar Prof tuh dok membebel... so yg nih aku cuba berexperiment dengan shadow.... nih aku dok guna mACbook aku....

had nih plak aku cuba nak experiment dengan texture.... DECORATE tuh design aku tribute for YUNA

Monday, December 12, 2011

Need to be somebody


VECTOR(Illustrator) and RASTER(Photoshop) EDITING, captain america plus wolverine plus superman. Result from my boring training day, so i present "NEED TO BE SOMEBODY"......

Thursday, December 8, 2011

"Bukit Beruntung"


Illustration dilukis oleh aku, dan diceritakan semula oleh aku...cerita asal "syafiq ayam"

Wednesday, December 7, 2011

My DIY handycam RIG

this is my hand made DIY handycam RIG for my SONY BLOGGIE PM5, the damage is around RM 16.90 very cheap.... i learn it from youtube http://www.youtube.com/watch?v=qZtlSVgG1h8..... next task, DIY STEADICAM.... 


Thursday, December 1, 2011

YUNA VECTOR

Harini nih aku menghabiskan masa aku mengedit artis peveret gua "YUNA"..... kerja nyer sangat heavy, gua terpaksa melukis dulu di illustrator, then transfer ke photoshop untuk effect editing.... kalau nak belaja jangan segan2 tanye gua, gua jenis tak makan orang punye.........
Sorry kat gambar nih ader caption,s ebab gua takmo orang rembat... hanya yuna jek boleh dapat original file




RASTER and VECTOR syndrome



nih design VECTOR dan RASTER yg terbaik pernah aku hasilkan setakat nih... nih sume gara-gara saingan yg tiada tolok banding yg dihangatkan oleh student aku MEEN GRAPHICORE dan SYAKIR.... diorang mmg best, and aku respect diorang... so terhasil laaa SHAZLI DECORATE.....pokok gua lukis dalam illustrator, manakala bakground dilukis dan diwarna menggunakan photoshop.............

Monday, November 28, 2011

i try to draw my own pic... but end up drawing my image when i am at age 20...huhuhuhu.... nevermind, but i love vector... tapi aku still tak termampu nak lawan meen graphicore dengan syakir... ternyata diorang duaorang mmg sangat dewa dalam vector....

Tuesday, November 1, 2011

Sedetik Lebih...

Kerja photography aku yg dah lama tertangguh... ternyata kamera aku juga memerlukan CINTA...

Monday, September 26, 2011

The Zoo Keeper



From my old collection..... Zoo Taiping, Nikon D40 + Tamron 70-300mm 

Sunday, September 25, 2011

Wednesday, September 7, 2011

Photo Manipulation

Candid image, using my Nikon D40 at Suria KLCC.... and heavily manipulated and change into below image....

Tuesday, September 6, 2011

PROJECT 2 DPM


nih contoh poster "MERDEKA 54" untuk projek 2 subjek DPM......

Thursday, August 11, 2011

Salam Ramadhan

tak terlewat untuk gua mengucapkan salam Ramadhan kepada semua... ikhlas dari ShazliShahuddin...

Tuesday, August 2, 2011

PWWW - Project 1

Project 1: Website (25 Marks convert to 20 %)

Project Title: “Website: Historical Place”

Project type: Individual

Project Description:

Students are required to develop a website using fully HTML code. The website should be about a historical place in Perak or other state in peninsular Malaysia (at least THREE historical places).

In the website you may include information about the place, the location of the place, and image gallery. Student may also include other things which are considered relevant to the website.

The project should follow the following requirements.

Requirements:


  • Fully HTML code (use notepad only).

  • The first page/home page must be name as ‘Index.html’.

  • All the image files in folder called ‘Images’.

  • Resources are not allowed to be taken from internet. Students need to take/shoot their own images and get the information about the place by their own.

  • Page : Between 4 - 6 pages only

  • Submission Media : CD-ROM only + Cover

Date of submission: Week 9

Monday, August 1, 2011

Sunday, July 31, 2011

Experimental Sial

Just nak experiment dengan gegaran dibawah cahaya lampu kuning... teringat effect kamera filem masa zaman gig era 90an dulu...

Saturday, July 9, 2011

OUTING menentang keganasan BERSIH









gambar-gambar candid yang aku tangkap sempena "OUTING menentang keganasan BERSIH", disekitar Sungai Salu, Perak....

Friday, July 8, 2011

don't waste your money on CELCOM BROADBAND


This is my terrible result for may, june, and july 2011, and CELCOM BROADBAND never failed to disappoint me with the terrible upload and download speed for the past 3 years (download 0.06Mbps, upload 0.08 Mbps), and not to mention about their rude customer service about complaining the net speed.... and im planning to put end to my misery..... for those out there think twice if you are planning to pay for CELCOM BROADBAND... test your speed here http://speedtest.net/

*note: kalau ader orang celcom yang tak puashati, boleh call aku... dah lama aku bertahan dengan service korang yang teruk nih.... aku plan untuk terminate service korang dan kempen kepada pelajar2 aku, supaya jangan ambil internet service provider yg seteruk CELCOM

Wednesday, July 6, 2011

penaklukan bumi Melaka....

gambar muzium samudera yang aku ambil lebih kurang pukul 7.00 malam untuk mendapatkan mood matahari terbenam... then balik aku edit menjadi movie effect untuk mengambar cerita-cerita lama semasa penaklukkan portugis di bumi melaka

Sunday, June 26, 2011

Syarahh Khadijah expression....



my daughter expression during our trip to teratak riverview, tanjung malim.....

Monday, June 20, 2011

Frust...

Frust sebenarnyerrr.... just nak meluahkan sedikit perasaan, dah hampir 5 tahun lebih aku berkerja disini, tapi sekali pun diorang tak pernah nak hantar aku gi kursus pemantapan SKILL GRAPHIC, ANIMATION, and MULTIMEDIA. So aku usahakan mencari kursus sendiri contact laaa HAFIZISMAIL(photography course) dan KUKUBESI(image manipulation course), mintak package, mintak sebut harga, isi borang, last-last ke laut jugak borang-borang yang aku isi dan print.... skang aku dah berada ditahap give up, lebih baik berusaha dengan "kaki sendiri".... thank kepada "www.youtube.com", "www.deviantart.com", "www.photoshoproadmap.com", "www.abduzeedo.com", "Yazid Budak Pensel", dan "online tutorial yang sewaktu dengan nyer"... koranglah tempat aku berkursus selama 5 tahun lebih aku disini.....

Thursday, June 9, 2011

LOGO BLOG MENENTANG PEMALASAN GLOBAL

Logo tidak rasmi untuk blog "Menentang Pemalasan Global"

1. Mata yang marah dan tangan keatas melambangkan "Penentangan" atau "Menentang"

2. Bumi pula melambangkan global atau era globalisasi.

3. Text "PEMALASAN" pula merujuk kepada sifat malas didalam diri kita.

Wednesday, June 8, 2011

Syarah Khadijah

My Daughter in VECTOR mode..... VECTOR + RASTER

BOSAN SIRI SELEPAS SUPTEM


disebabkan bosan, aku pun mula laaa buat kerja bodoh aku seperti melukis dan mengaler menggunakan illustrator...

VECTOR TUTORIAL


Vector Coloring Tutorial





Vector lines tracing tutorial, using pen tool.....

Tuesday, May 31, 2011

KU HAMED

idola aku..." KU HAMED" dari kumpulan METALIKA KAMPUNG BARU....so aku abadikan dalam bentuk vector, layan buat bende nih

Monday, May 30, 2011

VECTOR DRAWING

bosan nyer pasal masa jadi hakim MULTIMEDIA PROJECT, so gua pun melukis sambil melihat hasil kerja pelajar.... tak susah, hanya menggunakan simple drawing skills