Wednesday, January 26, 2011

Tiada aku tanpa Mu...

lagu yang sangat menyedihkan dan menceritakan betapa kasihnya Allah kepada makhluk ciptaan Nya....this is my next photography mission, all images will relate to this song..... just sumbangan kecil dari kelebihan yang Allah kurnia kan kepada aku "segala puji-pujian ku tujukan pada Mu".... yang diperlukan sekarang ialah mood untuk mencari gambar yang mempunyai "JIWA", indah dan tenang apabila dipandang, menginsafkan apabila cuba diselami isi kandungan nya.... semoga Allah mempermudahkan usaha aku.... believe or not, coretan ini ditulis dengan airmata bergenang dikelopak mata, subhanaAllah inilah kuasa Allah, biarkan airmata kita mahal harganya untuk dunia, tetapi murah untuk Allah.... "hidup dan mati ku hanyalah untuk Mu"


Saturday, January 15, 2011

Macro Mode: Tamron 70 - 300 mm




gambar yang gua tangkap disekitar taman eco park, bandar seri botani yang terletak sebelah jek taman umah gua. This is my first try of micro mode on my favorite lense Tamron 70 - 300mm...enjoy the pics and "subhanAllah", they were all amazing Allah creation

anak-anak sawi ku....

ok gua nak cerita skit pasal hobi terbaru gua iaitu bertani, gambar diatas menunjukkan anak2 sawi gua, yang gua semai 3 hari lepas....nak tanam sawi nih senang jek. Just sedia kan batas dengan menggunakan tanah fertilizer yang boleh dibeli di kedai nursery bunga dengan harga RM 1.50 sebungkus. Macam gua, gua just beli sebanyak 100 bijik batu bata dengan harga RM30.00 then gua buat border, dalam border tersebut gua curahkan dengan 13 kampit tanah fertilizer. Then beli benih sawi yang boleh dibeli di mana2 pasar tani.....masa nak tanam benih, gaulkan benih dengan tanah, then just taburkan kedalam batas. Selepas tiga hari anda akan nampak anak2 sawi mula keluar, menurut petani professional En.Halim (student gua), sawi boleh kita harvest in 3 weeks.....selamat mencuba!!!

Wednesday, January 12, 2011

Design kesukaan aku - PART 2



design nih juga antara favourite aku jugak, poster BUMI tuh aku hasilkan sempena hari bumi, manakala gambar kedua tuh adalah gambar student aku yg aku manipulate secara tak sengaja........nih sume design2 lama aku, yg aku korek balik untuk jadi tatapan di blog aku.....

Design kesukaan aku


ini adalah hasil design aku, lebih kurang setahun yang lepas....terbaik dan always my favourite.... gambar student gua yg gua amik semasa lawatan kami ke fakulti art and design UITM Shah Alam....dan dimanipulasikan oleh aku hinggga menjadi poster "soldier of ROCK n ROLL" ...cheewah macam ACDC plak....anyway enjoy it

Monday, January 10, 2011

no DRUG and stay focus

poster belia benci dadah yang gua hasilkan dengan gambar yang gua ambil di Pengkalan Balak, Melaka

You`re my wife and my friend and my strength

Monday, January 3, 2011

CT Nurhaliza editing day....

Just nak share skit skill aku yang tak seberapa..... so nih just basic editing for photoshop "CT Nurhaliza editing day".... gambar Siti Nurhalipun nih seperti biasa gua kebas dari internet..hehehehe


Tutorial 1 – “Siti Nurhaliza Editing”

1. Unlock “Layer Background”.

2. Crop “Layer 0”, using crop tool.

3. Duplicate “Layer 0” by pressing CTRL + J.

4. Adjust image level on “Layer 0 copy”, Image > Adjustments > Levels.

5. Duplicate “Layer 0 copy”, by pressing CTRL + J.

6. Apply black & white effect on “Layer 0 copy 2”, Image > Adjustments > Black & White.

7. Apply Gaussian blur “9.7”on “Layer 0 copy 2”, Filter > Blur > Gaussian Blur.

8. Change blending mode for “Layer 0 copy 2” to softlight.

9. Merge “Layer 0 copy 2” with “Layer 0 copy” by pressing CTRL + E.

10. Adjust curves “111”, Image > Adjustment > Curves.

11. Apply blur tool on bottom region of the image.

12. Create new layer, by using brush tools…color the bottom region of the new layer with black color.

13. Apply text “Siti Nurhaliza 2010” using text tool.

walla di bawah adalah hasilnyerr..... selamat mencuba yaa!!!

KAMIKAZE fighter....


kekaguman kepada bekas gergasi perang asia WWII, Jepun adalah negara yang patut kita contohi dari segi disiplin, wawasan, kerajinan, dan serta keberanian... YA, they lost in world war 2.... but they manage to conquer the world with YAMAHA, HONDA, MITSUBISHI, and lots to mention here .....so tak salah pilihan bekas mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dengan slogan "pandang ke timur", dan jepun adalah yang paling hampir dengan kita.... dasat jepun ni, in year 1922 diorang dah buat aircraft carrier "Hosho"... and yang paling mengejutkan diorang nih adalah pioneer in naval aviation.... cuba korang semua bayangkan dekat mana orang melayu pada tahun 1922, we are still using keris and tombak as our war machine... so renung-renungkan macam mana orang jepun nih boleh maju, dan selamat beramal....

Sunday, January 2, 2011

EDISI PADANG POLO: Syarah bergembira berganda




Bergembira berganda setelah menghantar Acu nyer ke kelas driving.....terus ke padang polo ipoh, dengan basikal musang hijau dia....

Padang Polo, Ipoh outing day







just my lense view.....tak berapa bagus pun, but yang penting itu kaca mata aku