Sunday, February 27, 2011

Pemahaman tentang bende2 basic tentang PHOTOGRAPHY









best tutorial nih, silalah tengok berulang kali, semoga ia membantu pemahaman anda....

Wednesday, February 23, 2011

VECTOR ATTACK


dah lama rasanyer gua tak asah skill vector gua.... so terimalah "HOPELESS DREAM", lama sangat dah melukis kat illustrator so hasilnye agak macam siput sedut skit.....

Tuesday, February 22, 2011

Photoshop Abuser!!


hasil dari gabungan semua teknik selection yang aku ajar dalam kelas TUTORIAL aku kepada student2 KPTM IPOH

Sunday, February 20, 2011

"Hantu Kak Shima Datang Kembali" in the making mode







Crew-crew di sebalik takbir "hantu kak shima datang kembali", penting ooo crew2 nih, dioranglah back bone disebalik kejayaan aktiviti nih...

Saturday, February 19, 2011

SHIMA SCARLET: OUTING DAY - VOLUME 1












Aktiviti photography hujung minggu bersama student2 gua, dia sekitar lumut dan teluk batik....thx shima for your beautiful and pretty face...penat but puas hati setelah lama aku tak beraktiviti dengan student, especially photography, sejak aku bergerak secara solo.......thx all

Equipment: Lens Tamron 70 - 300mm, Body Nikon D40
Props: Bota, Lumut, and Teluk Batik
Talent: Shima Scarlet
Title: "Hantu Kak Shima Datang Kembali"

Wednesday, February 9, 2011

PROJECT 1 DPM: POSTER 1 "MAGAZINE COVER"


Marks: 25%
Submission date: Week 9 (Friday)

Delivery method: A4 size poster and laminate

Skill required:
1. Image Cutting (Eraser, Pen, and Magic Wand), at least 4 images

2. Image Composition

3. Image Editing (Curve, Level, Image Duplication, Blending Mode, Effect Filter, Selection)

4. Layer Control (Blending Mode, Layer Arrangement)

5. Text Control
6. Photography (use your own image)


Pelajar hendaklah menggunakan gambar sendiri dan ditangkap sendiri, sekurang-kurang nyer 4 (EMPAT) gambar yang dicantum didalam poster tersebut. Pelajar juga hendaklah menggunakan nama magazine ciptaan sendiri, termasuk dengan issue yang direka sendiri.

Thursday, February 3, 2011

Abstract Photo

cubaan menghasilkan abstract photo dengan menggunakan apa sahaja object yang boleh diguna pakai disekeliling umah gua....