Thursday, October 18, 2012

GGKB12: KingShaz Style

okeh nih deisgn yg aku buat untuk masuk competition GGKB12... kerja orang malas, lately nih aku terlalu busy dengan kerja... so nih jek yg termampu aku hasilkan dimasa busy aku....


Thursday, October 11, 2012

Rommel Manipulation Day

Just fire my engine before entering "KukuBesi" manipulation competition... so i present Rommel  from lame image into super-something image.... enjoy it ;)

"this my cool version after editing"

"and this is the original version...or lame version"

Monday, October 8, 2012

KPTM IPOH Creative Generation



Berikut adalah video hasil paduan antara pensyarah dan student, yakni aku sendiri. Kami semua minat kepada production house punye kerja... nih adalah hasil pertama dari proses pembelajaran kami yang pertama... harap maaf kalau ader yg tak suka, kami budak baru belajar


Director: KingShaz

Executive Director: Petra Reza

Script Writer: KingShaz, Nur Fatin Bt Ahmad

Cameraman:  Amirul Hafizzie bin Redzuan

Lighting man:  Petra Reza, Mohammad Syakir bin Mohd Yunus, Mohd Izwan bin Abdul Rahim

Prop Master and Location Manager: Nur Atiqah binti Azmi, Nur Fatin Bt Ahmad

Film Editor: KingShaz, Amirul Hafizzie bin Redzuan, Mohammad Syakir bin Mohd Yunus

Sound Designer: KingShaz

Production Assistant: Muhammad Alif Shah bin Mohd Jamil, Mohd Izwan bin Abdul Rahim, Nur Atiqah binti Azmi, Mohamad Azlan bin Mohamad Izham, Syahrizad bin Safri, Muhammad Fareez b Muhammad Ramli

Actor and Actress:
1. Nabilah bt Mohd Noor
2. Pn. Nursyarida bt Mohd Latif
3. Syahrizad bin Safri
4. Muhammad Fareez b Muhammad Ramli
5. Rosnani Binti Rosli
6. Muhammad Alif Shah bin Mohd Jamil
7. Cik Nurul Aini Bt Suruni
8. Pn Azizah Bt Nor
9. Pn Daiyana
10. En. Edan (Library)
11. Faiz (Presiden MPP)

Thursday, October 4, 2012

Every Design need a Hero

Didalam posting aku kali nih, aku cuba mengambarkan diri aku as "Field Marshal Erwin Rommel" atau lebih dikenali sebagai "desert fox" kerana kehandalan beliau sewaktu perang pasca dunia 2 dalam memimpin African Corp Troup menentang British. So kerana terlalu kagum dengan beliau aku cuba menjadi beliau dalam versi yang berlainan, iaitu Rommel dalam bidang grafik... lately nih banyak kepayahan yang aku tempuhi untuk meningkatkan skill graphic aku...tiada bantuan dari pihak atasan dari segi kursus mahupun seminar ... mahu pun sokongan. so sebagai seorang hero kepada setiap design aku, aku tak bleh give up, aku mesti keep on mencari skill itu secara sendiri, gunakan duit poket sendiri, gunakan tenaga dan segala resource yg ada, and tiada siapa yg boleh menyekat kemaraan aku.... semoga dengan semangat berterusan ini, aku akan berjaya didalam bidang yang aku minati ini samada sebagai Pensyarah KPTM atau individu persendirian.


Tuesday, October 2, 2012

Project 2: Digital Photomedia

Tajuk: 
Operasi Pendekar Seni Grafik

Sinopsis:
Didalam projek 2 ini, student dikehendaki mengaplikasikan kepakaran anda dalam bidang susun atur dan cantuman gambar, serta mengunakan skill didalam grafik atau "effect editing". Anda dibekalkan dengan 13 keping gambar yang saya rembat dari internet, so tugas anda adalah gabungkan sekurangnya 4 gambar atau lebih sehingga menjadi satu suasana yang baru.... anda juga akan dibekalkan dengan file layout.psd semasa kelas lab anda... dan anda hanya boleh menghantar design ini jika saya suka, kalau tak buat sampai saya suka...

Size: 
A3(laminate).... nama menggunakan template yg sama seperti project 1, cuma tajuk ditukar kepada "Operasi Pendekar Seni Grafik"

Tarikh Penghantaran:
Week 15, selewat-lewatnya hari Jumaat














Friday, September 28, 2012

Saya bukan Anti-Social

"Gambar asal yang aku rembat dari Internet"

"Hasil selepas heavy editing"

"Gambar semasa proses editing di Photoshop"

dikalangan rakan maybe aku selalu dikenali sebagai spesis anti-social, but the fact im NOT, im just a person who love doing what i love the most...especially creative art, minat aku membuatkan otak aku sentiasa berfikir kearah itu, tak kira masa dan tak kira tempat... maybe this is the normal brain for graphic designer.... and lagi satu lepas ayah aku meninggal aku berazam untuk kurang menyibuk hal orang, sebab cara mudah untuk ke NERAKA adalah melalui banyak cakap dan bercerita buruk orang.... so stop talking, and make ART!!!..... enjoy my new design "Gangster"


Tuesday, September 25, 2012

kegilaan aku terhadap painting makin menjadi-jadi

Kesian budak nih, tak pasal2 gambar dia aku jadikan hantu disebabkan kegilaan aku terhadap matte painting...

"misteri wanita bertudung hitam, dikala malam ia menjelma"

Pendekar Pagar Ruyong

"Pendekar melayu pantang undur, budi bahasa dijulang tinggi, suruhan Tuhan menjadi pedoman"... image manipulation by shazli shahuddin 
"Techniques digital coloring yang aku alter mengikut lenggok design aku berdasarkan tapak dari ABDUZEEDO"

GGKB 11

aku still tak berpuashati dengan hasil design aku...so aku tingkatkan dengan menggunakan techniques oil painting effect berpandukan link nih http://abduzeedo.com/reader-tutorial-easy-digital-painting-illustration-photoshop, kat bawah nih hasilnya.....

Friday, September 21, 2012

Gerak Gempur Kuku Besi 11

Seperti biasa aku memang terlalu taksub dengan apa2 pertandingan yang dianjurkan oleh KB... maybe sebab dia antara idola graphic aku, so untuk pertandingan nih kami dibekalkan dengan 4 gambar yg perlu diedit dan dimanipulasi secara kreatif.... so aku dapat buat 4 jek dalam keadaan busy aku, tak berapa best pun





Monday, August 27, 2012

After Raya Design

Dah hampir seminggu aku tak buat kerja2 graphics... sebab raya punye hal, so harini aku masuk opis balik.. kire time aku balas dendam balik sebab dah seminggu tade hasil... so nih 2 hasil kerja yg gua masih lagi experiment dengan blur technique, cutting and composition.... termasuklah layer control yg berlayer2... 2 gambar nih adalah hasil outing gua kat ladang getah di area bandar seri botani, ipoh....

"ternyata Ku perlukan Cinta barulah rasa bernyawa...."

"Feel the magic"

Sunday, August 26, 2012

PROJECT 1: DPM

untuk "project 1" DPM, para pelajar dikehendaki menghantar 2 jenis poster..... Poster Pertama: "Cawan Tumpah" & Poster Kedua: "Rumah Ku"

1. Poster Pertama: "Cawan Tumpah"

para pelajar dikehendaki mengeluarkan sesuatu dari mulut cawan yang tertumpah itu mengikut kretiviti masing2... tajuk adalah bebas dan pastikan ia mempunyai makna yang mendalam... anda boleh rujuk contoh disini http://abduzeedo.com/awesome-digital-imaging-ads

Saiz: A3 (poster hendaklah di laminate dan ditampal nama dibahagian belakang)

Project Requirement: Cut, Paste, and Composition ( sekurang-kurangnya 5 gambar yang dipotong dan dicantum)

Skill: 

  • Cut and Paste(Pen tool/ Eraser/ Magic Wand/ Selection) 
  • Basic Image Adjustment
  • Layer Control
  • Blend Mode Control
  • Effect Control
  • Layer Style Control
  • Creativity and Imagination

Hantar pada minggu ke 11, selewat-lewatnya pada hari Jumaat minggu ke 11.....

"Sila Gunakan gambar ini sebagai gambar utama"

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Poster Kedua: "Rumah Ku"


Para pelajar dikehendaki menghasilkan rumah dalam bentuk "Collage Art" ... tajuk adalah bebas dan pastikan rumah anda mempunyai makna atau maksud atau information yang hendak disampaikan... anda boleh rujuk contoh disini http://grluxy.wordpress.com/ bagi yang kurang paham apa itu Collage Art?

Saiz: A3 (poster hendaklah di laminate dan ditampal nama dibahagian belakang)

Project Requirement: Cut, Paste, and Composition ( sekurang-kurangnya 5 gambar yang dipotong dan dicantum)

Skill: 

  • Cut and Paste(Pen tool/ Eraser/ Magic Wand/ Selection) 
  • Basic Image Adjustment
  • Layer Control
  • Blend Mode Control
  • Effect Control
  • Layer Style Control
  • Creativity and Imagination

Hantar pada minggu ke 11, selewat-lewatnya pada hari Jumaat minggu ke 11.....



"Ini contoh rumah yg dihasilkan oleh senior awak pada semester lepas"

Thursday, August 16, 2012

Selamat Hari Raya 2012


ok nih poster RAYA saiko aku yg kedua... anyway aku nak tumpang mohom maaf jika ada terkasar bahasa atau keterlanjuran perbuatan, selamat hari raya.... ok poster nih aku gunakan technique image drawing dan image dipotong 2 bahagian supaya menghasilkan image depth melalui techniques blurring diantara langit dan masjid.....

drawing effect
1. convert gambar kepada hitam putih (desaturate)
2. duplicate layer (cmd + J)
3. layer baru tuh convert gambar tuh kepada image>adjustment>invert
4. then tukar blend mode untuk gambar yg awak baru invert to kepada "color dodge"
5. pada layer yg sama apply "gaussian blur"... radius mengikut kesukaan awak... or around 30++
6.last sekali merge layer tuh supaya menjadi 1 (cmd+E)
7. Wallaaaa dah siap....




Wednesday, August 15, 2012

Selamat Hari Raya

gua mengambil peluang nih untuk mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin... ikhlas dan tulus daripada KingShaz Empire....


Friday, August 10, 2012

Print Baju!!!

Design yg gua buat untuk di print atas baju untuk kegunaan gua sendiri... bagi menandakan empayar gua mula meluaskan tanah jajahan....


Wednesday, August 8, 2012

masih mood HDR

aku masih nak continue research aku tentang HDR editing technic.... masih belum ada perubahan yg membanggakan... tapi nevermind, orang yg berjiwa besar berusaha menghasilkan sesuatu dan orang yg berjiwa kecil berterusan mengkritik dan mengumpat...... better aku keep on design



Friday, August 3, 2012

aku cube lagi!

aku cube tiru style editing kuku besi... tapi hasilnye still hampehhhhhhhh

nih ader 2 tips yg agak sesuai untuk buat HDR.............



[ 1 ] We'll call the original layer "ORIGINAL", now duplicate ORIGINAL and place it above that layer. (We'll call this "BLACKWHITE")
[ 2 ] Change the Blending option of BLACKWHITE to "Overlay"
[ 3 ] Go to Image > Adjustements > Desaturate (SHIFT + CTRL + U)
[ 4 ] Now invert BLACKWHITE: Image > Adjustements > Invert (CTRL + I)
[ 5 ] And add a gaussian Blur to it (Filter > Blur > Gaussian Blur) around 40 pixels (This causes the so called 'bleeding' of the edges, tweak the amount to personal likings)
[ 6 ] Now duplicate ORIGINAL and place it above BLACKWHITE, name this layer "LINEAR_LAYER"
[ 7 ] Change the blending type of LINEAR_LAYER to "Linear Light"
[ 8 ] Give LINEAR_LAYER an opacity around 62%. And you're done (For better results, tweak this percentage)


------------------------------------------------------------------------------------


1. High pass filter(value 2-6)
2. Blend mode: vivid light
3. Merge visible & duplicate layer
4. High pass (Value 5-8)
5. Blend mode: Color
6. Opacity 40-60 %
7. Merge visible & duplicate layer
8. Surface blur (Values: 3 and 23)
9. Layer mask - reveal local texture
10, Merge visible & duplicate layer
11. Unsharp mask:
12. Amount: 100
13. Radius: 40
14. Threshold: 0-2

Tuesday, July 31, 2012

achtung! this is not merdeka logo

"achtung! this is not merdeka logo"... just my expression or depression... kekecewaan terhadap TAX yg tinggi.....




Sunday, July 29, 2012

LOGO MERDEKA: shazlishahuddin version

Logo yg. gua design khas untuk MERDEKA 55... bagi menanggani kehampaan aku dengan kualiti logo yg sangat teruk yg dihasilkan oleh pihak kerajaan Malaysia


Tuesday, July 24, 2012

Need Space???

sekali lagi aku main gila dengan ABSTRACT DESIGN... kali minah arab yg aku tangkap secara candid menjadi mangsa kerakusan kerja grafik aku.... i try to combine image with fantasy elements using blurring and a lots of color.... plus heavy duty tones editing.....




Sunday, July 22, 2012

Montage Testing "Black Wall"

My personal assignment, just an experiment the combination between graphic and video.... so i produce "black wall" for an example.....




Tuesday, July 17, 2012

Cut n Paste Faculty

di KPTM IPOH saya tak ajar student jadi PHOTOGRAPHER sebaliknya ialah sebagai PHOTOMANIPULATOR... atau lebih dikenali sebagai perosak gambar... huhuhu hasil cut and paste, effect, tones editing.... so jadilah graphic dibawah nih...


"nih gambar gua rembat dekat google image"

"after heavy editing"
so kalau berminat nak buat bleh tengok tutorial kat sini... tapi nak ikut 100% mmg susah..... kena ikut lenggok editing kita jugak dan kesesuaian tones anda.... selamat mencuba http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-dark-surreal-illustration-in-photoshop/

Monday, July 16, 2012

Blur techniques is our passion....


berikut adalah dua gambar hasil dari techniques cutting and compose, then dibantu oleh threshold.... lalu diwarna menggunakan paint bucket dan effect..... setiap layer diasingkan mengikut tahap blur yg berbeza "Gaussian Blur"..... selamat mencuba yaaa adik adik





Saturday, July 7, 2012

Outing Ladang Getah, Simpang Pulai




"kiut tak I?"





"seorang lebih baik"

"in the making"